Biografie van Guurtje Kieft

Guurtje Kieft Guurtje werd in 1946 geboren in het Noord-Hollandse Schagen en groeide op de boerderij van haar ouders op als oudste kind. Al op jonge leeftijd werkte ze in de stal en op het land samen met haar vader. Het werken op het land is van toen af aan met haar leven verbonden geweest. De natuur, de dieren en de planten vormen de basis van waaruit ze leeft. Ze is moeder van een dochter en een zoon, geboren in 1968 en 1970, en heeft twee kleindochters.

Guurtje legde een lange weg af om zich door eigen ervaring kennis te verwerven. Een opleiding
of diploma’s heeft ze niet – uitgezonderd AOV om zelfstandig een bedrijf te voeren.

Ze werkte onder andere in een winkel van een schildersbedrijf en een antroposofische boek- en speelgoedwinkel, ontwierp kleding, die ze verkocht via boetieks, en werkte veel met jongeren bij allerlei activiteiten. In de jaren tachtig werkte ze bij een B-D tuinbouwbedrijf en een B-D kruidenbedrijf. Na een zwerftocht in onder andere India en Noord-Afrika, op zoek naar zichzelf en de zin van haar leven, vestigt ze zich in Alkmaar en op het volkstuincomplex de Rekere, waar vanaf februari 1990 de Zonnetuin is gegroeid.

Zes jaar lang heeft Guurtje hard gewerkt om alles wat zich in haar had verzameld vorm te geven in de tuin. Een ronde tuin met veel soorten groenten, kruiden, kleinfruit, fruitbomen en vele inheemse bloemen. In 1996 kwam er vraag naar een cursus in wat ze daar deed. Zo is het begonnen, en de laatste jaren bood de Zonnetuin een volledig jaarprogramma.

Het jaar 2000 was voor Guurtje een groot omslagpunt. Ze leerde hoe ze in contact kon komen met de energetische krachten van planten, de bomen en het leven in de bodem. Daarna kwam haar ontwikkeling in een stroomversnelling en heeft ze volledig leren samenwerken en communiceren met de geestelijke werelden van de engelen en de natuurwezens.

De antroposofie, de geesteswetenschap van Rudolf Steiner, is haar inspiratiebron. Hierdoor is zij zich bewust geworden van haar levensopdracht: mensen inspireren en vertellen over onze taak de hemel en aarde opnieuw te verbinden. Want via een ontwikkelingsweg in de tuin of op het land is het mogelijk door te dringen tot de diepste geheimen van de aarde en de kosmos. Dat is de wezenlijke betekenis van het dynamische: de mens die aarde en kosmos, de geestelijke werelden, weer met elkaar verbindt door een individuele geestelijke-scholingsweg te gaan.

Begin 2016, op 70 jarige leeftijd, heeft Guurtje het besluit genomen het tuinwerk neer te leggen en is haar ‘landgoed’ de Zonnetuin beëindigd. (zie ook onder het kopje Foto’s tuin op de homepage).

Nu Carmencita de Ruiter de lessen van haar overgenomen heeft, zal ze meer ruimte hebben om mensen die zoeken naar geestelijke scholingswegen te begeleiden en te inspireren. Dit zal ze doen door middel van ontmoetingen.