De bijen, maart 2015

(door Kees Dekker, imker van de voormalige Zonnetuin)

dscf0020-aug-2016-nazwerm-van-voorzwermKoninginnenleed – dat was het thema waar ik in een nieuwsbrief over schreef. Van meerdere bijenvolken is vorig jaar de koningin gesneuveld. En zonder koningin is uiteindelijk ook het hele volk ten dode opgeschreven. Waarom ging het vorig seizoen zo mis met de koninginnen? Ik had er geen antwoord op, en hoopte dat de winterperiode nieuwe inzichten zou brengen.

Inmiddels breekt het voorjaar aan en sta ik nog steeds voor een raadsel. De inzichten waar ik op hoopte, zijn niet gekomen. Zo gaat dat met nieuwe inzichten: die kun je niet afdwingen, maar worden je geschonken als de tijd er rijp voor is. Blijkbaar ben ik er in mijn ontwikkeling nog niet aan toe om te doorgronden wat de betekenis is van het sterven van de bijenkoninginnen.

Ik ben benieuwd wat het komende seizoen gaat brengen en hoe het de bijenkoninginnen zal vergaan. De drie volken op de Zonnetuin zijn in elk geval goed uit de winter gekomen. Bij zonnig weer wordt al lekker gevlogen en driftig stuifmeel verzameld. Een goed teken!